Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ "ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ"

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ.....ΜΙΑ ΜΠΑΝΤΑ!!!

Μουσική… Η τέχνη των ήχων… Η λέξη που περιγράφει όχι μόνο ήχους αλλά και ένα περίεργο «μωσαϊκό» συναισθημάτων σκέψεων και πράξεων. Της έχουν προσδώσει θεϊκό χαρακτήρα αλλά και ...
την έχουν συνδέσει με σημαντικές στιγμές της αρχαίας αλλά και σύγχρονης ιστορίας.

Την δική του μουσική ιστορία έχει αρχίσει να χαράσσει και ο Μουσικός Όμιλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου(Μ.Ο.Μ) «Ιωσήφ Ρωγών». Ότι αρχίζει με ένταση, στην πορεία ποτίζεται με πάθος, αφοσίωση και δημιουργικότητα. Έτσι και ο Μ.Ο.Μ «Ιωσήφ Ρωγών» ξεκίνησε ως αποτέλεσμα ρήξης στις τάξεις της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσολογγίου, ρήξη η οποία θα έφερνε και την αποχώρηση μιας ομάδας μουσικών, οι οποίοι αργότερα θα αποτελούσαν τους δημιουργούς ενός νέου μουσικού ιδρύματος το οποίο δεν ήταν άλλο από αυτό του Μ.Ο.Μ «Ιωσήφ Ρωγών».

Επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του Μ.Ο.Μ «Ιωσήφ Ρωγών» είναι η 28η Μαρτίου του 2011. Αυτή είναι και η μέρα που τα μέλη του ομίλου έθεσαν σκοπό να κάνουν γνωστές στους πολίτες του Μεσολογγίου νέες μελωδίες, νέους ευχάριστους ήχους και να τους αποδείξουν πως η σκληρή δουλειά η υπομονή και επιμονή των ίδιων θα έφερνε στην ζωή τους μουσικά αποτελέσματα άξια θαυμασμού. Άλλωστε η μουσική για αυτούς είναι ένας γλυκός «εθισμός».

Έχοντας συμπληρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ατόμων η λύση ήταν να στεγάσουν τα όνειρα τους για την μουσική σε ένα νέο Σωματείο. Έτσι με κύριο εμπνευστή τον τωρινό αρχιμουσικό του ομίλου κ. Μανωλάτο Δημήτριο και μια ομάδα ατόμων που συγκρότησαν το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο (Ρήγα Κ., Φυτοπούλου Δ., Δημόπουλος Α., Σκύρλα Ε., Σκαρμούτσος Α.) ο Μουσικός Όμιλος γρήγορα έγινε γνωστός και αγαπητός.

Εξαιρετικά σημαντική για τον Μ.Ο.Μ ήταν η εμφάνιση τους στο Αίγιο (που ήταν η πρώτη τους επίσημη εμφάνιση σαν μουσικός όμιλος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών») όπου παρευρέθηκαν ύστερα από πρόσκληση των ιθυνόντων, προκειμένου να συνοδεύσουν την εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής στη λιτανεία που πραγματοποιεί ο Δήμος κάθε χρόνο προς τιμήν της. Με αυτή την εμφάνιση ο όμιλος κατάφερε να αποσπάσει συγχαρητήρια για την εξαίρετη παρουσία και των 32 μουσικών που συμμετείχαν.

Η πορεία του ομίλου έχει σηματοδοτηθεί και με εμφανίσεις όπως αυτή της 28ης Οκτωβρίου 2011 στην παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του «όχι» με 36 μουσικούς. Εκεί που πρώτη πράξη του ομίλου ήταν να αποδώσει τιμές στο μνήμα «Ιωσήφ Ρωγών» ως ελάχιστο φόρο τιμής στον θρησκευτικό ήρωα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η δράση του Μ.Ο.Μ «Ιωσήφ Ρωγών» δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο των παρελάσεων. Πολλές φορές οι εμφανίσεις τους έχουν συναυλιακό χαρακτήρα. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση πολυτέκνων στις 13 Νοεμβρίου 2011 , περιλάμβανε ένα μικρό πρόγραμμα μουσικών κομματιών και έγινε δεκτή από το κοινό με ένα γερό και ζεστό χειροκρότημα πράγμα που τόνωσε το ηθικό των μουσικών τους καλωσόρισε στα μουσικά δρώμενα της πόλης και τους βοήθησε να συνεχίσουν τις ενέργειες τους με μεγαλύτερη χαρά και ευχαρίστηση ξέροντας πλέον πως είχαν όχι μόνο την στήριξη των ίδιων των μουσικών και των οικογενειών τους αλλά και αξιόλογων πολιτών του Μεσολογγίου.

Μεγάλη μέρα για τον σύλλογο θεωρείται και η εμφάνιση στη λιτάνευση του Πολιούχου της ιεράς πόλεως Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνος καθώς παρουσιάστηκε η καινούργια και επίσημη πλέον στολή της μπάντας σε χρώματα μαύρου και χρυσού.

Η επιτυχία όμως δεν θα μπορούσε να έρθει σε τόσο μεγάλα ποσοστά αν δεν υπήρχαν πιο πριν και άσχημες στιγμές. Όταν αποφάσισαν να συμμετέχουν στις εορτές εξόδου της πόλης το 2011 ως νέος μουσικός όμιλος κατέληξαν να μπουν στο στόχαστρο ενός αψυχολόγητου αποκλεισμού από τους υπεύθυνους. Παρ’ όλο που τα ίδια τα μέλη είχαν εξασφαλίσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού (το υπόλοιπο το είχαν δανειστεί από άλλες μπάντες) δεν εγκρίθηκε ποτέ η παρουσία τους στη μεγάλη πομπή των Βαΐων.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η υψίστης σημασίας συνεισφορά της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας της οποία η συμβολή αποδείχθηκε καθοριστική για την σημερινή πρόοδο του ομίλου.

Σήμερα ο μουσικός όμιλος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου αριθμεί στην μπάντα του 45 μουσικούς και 35 εκπαιδευόμενους μαθητές. Στεγάζεται στις Παλιές καπναποθήκες στο ισόγειο (χώρος που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες της φιλαρμονικής) και διατηρεί στο αρχείο της μοναδικές και σπάνιες παρτιτούρες.

“Κάνοντας μια πρόβλεψη για το μέλλον- χωρίς να έχω καμία πρόθεση να παραστήσω την Πυθία –και κρίνοντας τις σημερινές ενδείξεις και την τρομερή πρόοδο του συλλόγου είμαι σίγουρη πως η μπάντα και θα μας εκπλήξει και θα μονοπωλεί τις μουσικές συζητήσεις της πόλης.”

Γράφει η Δήμητρα Καψώχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More